Norsk Bæregruppe

Annet

Det finnes svært mange andre typer bæretøy. Vi har valgt å skrive litt om de vanligste typene, og uergonomisk bæretøy er utelatt.

Bæretube

En bæretube er en slags stram tubetopp som er laget spesielt med tanke på bæring av de aller minste babyene. En bæretube brukes ofte i forbindelse med kengurumetoden. Den er laget av elastisk stoff, og finnes i ulike størrelser (hvorav man generelt sett skal velge samme størrelse som man ellers bruker i overdeler/topper). En bæretube er ikke egnet til bæring over lang tid, og den er ikke “hands free” – man må alltid ha en hånd på barnet.

Podaegi

Tradisjonelt koreansk bæretøy laget for ryggbæring. Det kan fungere for magebæring, men er tradisjonelt sett ikke laget for det. En podaegi består av et langt panelstykke med to lange skulderstropper. En podaegi har ikke midjestropper/-belte. En podaegi kan tilpasses til de aller fleste barn og bærere, og kan brukes gjennom hele bæreperioden (på rygg etter ca. 6 måneder)

Kanga/kitenge

Tradisjonelt bæretøy med opprinnelse fra flere ulike land i Afrika. Praksisen, navnene og stoffene varierer litt fra land til land, men måten å bære på er ganske lik over hele kontinentet. Kanga/kitenge er et rektangulært tøystykke i vevd stoff (ofte av det som kalles voks-stoff). Stoffet som brukes er oftest uten diagonalstrekk. Kanga/kitenge brukes oftest til en lav ryggbæring i en torsoknyting, som enten avsluttes med knute eller ved å tviste/snurre stoffet slik at det holder ved hjelp av friksjon. Kanga/kitenge kan brukes fra ca. 3 måneder (om man er svært erfaren) og kan brukes hele bæreperioden.

Rebozo

Tradisjonelt bæretøy fra Sør-Amerika, først og fremst Mexico. Oftest laget av et håndvevd tøystykke på opptil 3 meter. Rebozo ble opprinnelig brukt til å bære alt fra matvarer til barn, og de brukes fremdeles av urbefolkningen i Mexico i dag. Rebozo er forløperen til de vevde langsjalene vi ser mest av i den vestlige verden i dag. Rebozo kan brukes på mage, hofte og rygg, og kan brukes hele bæreperioden.