Norsk Bæregruppe

FAQ

Her finner du svar på noen av de vanligste spørsmålene som dukker opp i Norsk Bæregruppe på Facebook.

Husk at nettsiden og listen er under konstruksjon, så det som ikke finnes her nå vil komme i løpet av kort tid.

Hva er bæretøy?

Bæretøy er en fellesbetegnelse for bæreselerbæresjalringslyngermehdaionbuhimo og andre innretninger som man bærer barn i.

Hva er da ergonomisk bæretøy?

Ergonomisk bæretøy er seler, sjal, ringslynger, mehdai, onbuhimo og annet bæretøy som gir barnet en god sittestilling ved bæring. Det vil si at barnet skal sitte tett inntil den som bærer, med innvinklet bekken som løfter knærne høyere enn rumpa og gir en fin kurve i ryggen. For mer utfyllende info om dette kan du trykke her.

Hvor finner jeg Facebookgruppa?

Den finner du her.

Kan jeg selge og kjøpe brukt ergonomisk bæretøy noe sted?

Klart du kan! Blant annet i Facebookgruppa Kjøp og Salg Bæretøy.

Hvor kan jeg kjøpe nytt bæretøy?

De fleste barneutstyrsbutikker selger Ergobaby sine seler. I Oslo finnes Bæreglede. Ellers finnes det et stort utvalg i flere norske nettbutikker.

Hvilket bæretøy er best?

Det er umulig å svare på. Vi har alle forskjellige preferanser og behov. Det beste man kan gjøre er å prøve ulike typer bæretøy før man kjøper.

Hvor lenge kan jeg bære av gangen?

Så lenge du bærer ergonomisk riktig og både du og barnet er komfortable kan du bære så lenge du ønsker. Du og barnet får naturlige pauser ved situasjoner som mating, lek og bleieskift.

Hvilket bæretøy anbefales til nyfødt?

Svært mange velger elastisk sjal i starten, og går over til vevd sjal eller sele når baby blir for tung for det elastiske sjalet. Noen velger imidlertid vevd sjal eller sele helt fra starten. Vevd sjal til nyfødt bør være tynt, mykt, lettknytt og ikke for bredt. Velger man sele anbefaler de fleste en sele man kan bruke uten nyfødtinnlegg.

Hva er forskjellen på elastisk og vevd sjal?

Elastisk sjal kan forhåndsknytes og brukes opp til ca. 6-8kg. Vevd sjal er ikke elastisk og kan brukes på mage, hofte og rygg. Vevd sjal kan brukes hele bæreperioden.

Elastisk sjal kjennes ut som et klesplagg med veldig mye elastisitet. Vevd sjal har et bredt spekter av ulike fibre og vevemåter, men kan kjennes ut som alt fra en tynn skjorte til et tjukt pledd.

Hvilken knyting bør jeg starte med?

I elastisk sjal er det vanlig å knyte en Pocket Wrap Cross Carry (PWCC). I vevd sjal bør man begynne med en Front Wrap Cross Carry (FWCC). Både PWCC og FWCC er knytinger for magebæring.

Når kan jeg begynne å bære på hofta?

Man kan bære på hofta når baby kan rulle fra rygg til mage eller sutte på tærne sine. Dette er tegn på at babyens hofter er “åpne” nok til å kunne bæres på hofta.

Bærer du i sele så må du sjekke bruksanvisningen (eller denne oversikten) – noen seler kan ikke brukes på hofta i det hele tatt, mens andre først kan brukes på hofta når baby er minst 6mnd.

Når kan jeg begynne å bære på ryggen?

Generelt sett anbefaler vi at man venter til baby er minst 6mnd før man bærer på rygg.

Når kan jeg bære forovervendt?

Forovervendt bæring er generelt sett ikke anbefalt, ettersom det ikke er ergonomisk verken for barn eller bærer. Det er imidlertid ikke farlig å bære friske barn forovervendt i kortere perioder i kjente omgivelser. Mer om dette finner du her.

Jeg skjønner ikke hva dere skriver, hva betyr alle forkortelsene?

I og med at bæring er en slags internasjonal subkultur så har vi et eget språk som er med mye engelske uttrykk, enkelte fornorskede og en masse forkortelser som beskriver det vi mener på prikken. Ikke fortvil om du ikke forstår, ta en av gangen og slå opp her om du ikke forstår. Om ikke du orker å sjekke hver gang, tenk engelsk! Du finner nok ut av det selv 50 % av gangene.

Hva er draw?

En draw vil si at man deltar i en trekning når en produsent slipper nye sjal for salg. Man skriver seg opp på et skjema man finner på produsentens Facebookside, og om man blir trukket ut så vinner man retten til å kjøpe ett av sjalene.

Må jeg betale toll ved kjøp fra utlandet?

Bæretøy ligger under paraplyen babyutstyr som er tollfritt, men du må likevel betale 25 % merverdiavgift og postens fortollingsgebyr dersom vare + porto er mer enn 350kr. Ved gaver er grensen 1000kr. Det er viktig at det står riktig på tolldeklarasjonen. Vil du regne ut mva kan du bruke denne kalkulatoren hos Tollvesenet. Fortollingsgebyret vil variere alt etter hvem som håndterer forsendelsen. Du kan lese mer om fortolling hos Posten her.

Kan jeg amme i bæretøy?

Ja, det kan du! Her har vi en side om det.