Norsk Bæregruppe

Tandembæring – Tvillingbæring

Noen foreldre kan plutselig finne seg i situasjonen der de har behov for å bære to barn samtidig. Enten ved at en har to tette barn, eller en er så velsigna at en får tvillinger. Da er tandembæring et fantastisk hjelpemiddel for å forenkle hverdagen og gi «et ekstra sett med hender». Når en bærer begge i front, vil en ikke få hendene like fri som når en bærer ett barn, men en får avlastning og kan kose med og roe ned to barn samtidig. Samtidig vil en også komme seg lettere ut på tur, da tvillingvogner er store og ikke alltid er lette å komme seg frem med.

Man kan bruke samme bæretøy ved tandembæring som ved bæring av enkelt barn, der en kombinerer de ulike bæretøy etter egne preferanser. En kan for eksempel bære ett barn i en meh dai, og barn nummer to i vevd sjal/fullklips sele. Noen velger å bruke to fullklips seler, en i front og en på rygg, men dette kan oppleves som klumpete. Det har derfor blitt utviklet seler beregnet på tandembæring – blant annet Weego, Twingo og Minimonkey twin.

Ellers er vevd sjal veldig allsidig, og kan knytes slik at en bærer begge barna i samme sjal, eller en kan bære hvert barn i hvert sitt kort sjal. Mulighetene for tandembæring er mange, og vi skal her vise noen av alternativene.

Ved tandembæring er det anbefalt å bære det tyngste barnet på rygg. Dette gir den mest fordelaktige vektfordelingen for bærer. Har en tvillinger, må en vente til baby er klar for ryggbæring (for de aller fleste ca. 6mnd) før dette er aktuelt. Frem til da må begge tvillinger bæres i front.

Seler

Elastisk sjal

Vevd sjal