Norsk Bæregruppe

Sele

Generelt

En ergonomisk sele er et godt valg, og det finnes sannsynligvis en sele som passer til alle. Her finner du en oversikt over noen ergonomiske seler beregnet på de minste babyene. De fleste av disse selene blir for små når barnet nærmer seg to år. At selen blir for liten vil si at panelet ikke lenger gir støtte fra kne til kne, og/eller at panelet blir for kort og ikke kommer langt nok opp til å gi nødvendig støtte til barnets rygg. Da er det på tide å gå over til en sele for smårollinger, også kalt toddlersele. En toddlersele kan vare ut resten av bæreperioden, men om man har et veldig stort barn eller bærer barn over 3-4 år kan man gå over til en sele for store barn, også kalt preschooler-sele.

Fordeler

  • Stort utvalg, stor sjanse for å finne en “perfect fit”
  • Kjapt og enkelt å ta på seg
  • Én sele kan enkelt justeres og fungere til flere bærere

Ulemper

  • Kan være vanskelig å justere riktig
  • Hvis man ikke finner en sele som passer kan det bli unødvendig tungt/ubehagelig å bære

Hvordan velger jeg riktig sele for meg og mitt barn?

Det lureste man kan gjøre er å prøve før man kjøper. Passform på sele er like individuelt som passform på bukser eller sko. Selv om mange er fornøyd med noe er det ikke dermed sagt at det automatisk vil passe deg og ditt barn. Vi pleier derfor å oppfordre alle til å dra på bæretreff og prøve ulike seler (og eventuelt andre typer bæretøy).

Bruk

Ofte er det bare små justeringer som skal til for at bæreselen skal sitte bedre og føles mer komfortabel å bære i. Her har vi forsøkt å samle noen videoer av de vanligste problemene som hva du kan gjøre for å fikse dem.