Norsk Bæregruppe

Velge sjal

Et av de mest stilte spørsmålene i Norsk Bæregruppe på Facebook er “Hvilket sjal bør jeg velge?”. Så populært er det faktisk at vi har valgt å dedikere en hel side til å besvare det, i stedet for å bare innlemme det i FAQ‘en.

Der elastiske sjal jevnt over har temmelig små forskjeller, med unntak av fiber og tykkelse, har vevde sjal enorme forskjeller. Vi snakker forskjell i type fiber (bomull er ikke bare bomull…), ulik tykkelse på fiber, ulike vevemåter, ulike sammensetninger av fiber, forskjell i grip og glid (sjekk ordlista vår)… Når man da i tillegg blander inn folks ulike preferanser, størrelser og alder/vekt på ulike bærebarn har man en nokså sammensatt problemstilling. Det å anbefale ett spesifikt sjal og garantere at du blir fornøyd er altså nokså umulig.

Men, hvordan velger jeg da?

  1. PRØV. Prøv. Og prøv. Nevnte jeg at du bør prøve..?
    Ta kontakt med din lokale bæregruppe, eller ditt lokale bærebibliotek, og prøv så mye du kan/vil/orker.
  2. Kjøp noe du synes er fint. Sannsynligheten for at du gidder å øve med sjalet er større dersom du synes sjalet er pent.
  3. Kjøp brukt, eller lytt til erfarne bærere om du skal kjøpe helt nytt. Et nytt og stivt sjal kan drepe hele bæregleden før den i det hele tatt er snust på..!
  4. Velg noe som er relativt tynt, litt mer glatt enn grippy, og mykt i størrelse 6.
    (Er du nokså gjennomsnittlig i størrelse bør du ha en størrelse 6. Er du høy og/eller bred trenger du kanskje størrelse 7, og er du lav/slank klarer du deg kanskje med en størrelse 5.)
  5. 100% bomull er stort sett ganske safe, og lettstelt! Spesielt fint for nybegynnere som gjerne har “hvordan unngår jeg at sjalet kommer borti bakken”-angsten (den vokser man fra…) siden det kan vaskes relativt hardt – og noen kan til og med tørketromles ved behov.

Trenger du mer veiledning for å klare å velge ditt første sjal? Sjekk ut guiden hos Bæreglede.

PS: Om du bor “der ingen skulle tru at nokon kunne bu” er det naturligvis ikke så enkelt å få prøvd. Men sjekk om det finnes bærefolk i nærheten, de finnes stort sett over alt..! Man kan også prøve seg i #temptrade i Norsk Bæregruppe, og se om noen har lyst til å sende deg sjal du kan få prøve. Alternativt så kan man få tilsendt fra Oslo Sling Library mot betaling og depositum.