Norsk Bæregruppe

Ringslynge

Generelt

En ringslynge (RS) er mellom ca. 1,6 og 2,5 meter lang og er laget av vevd stoff med to ringer fastsydd i ene enden. Ringslynger er ofte laget av sjalstoff (med diagonalstrekk), for bedre avlastning og passform. De brukes oftest diagonalt over bærerens kropp med vektbelastning over kun en skulder. Barnet kan bæres sentrert eller usentrert på magen, og på hoften. Ringslynge kan brukes hele bæreperioden.

For erfarne bærere med litt eldre barn kan man til og med bære på ryggen i en ringslynge, men da skal man ha gode forkunnskaper om både ryggbæring og bæring i ringslynge – nybegynnere anbefales ikke å bære på rygg i ringslynge.

Ringene i en ringslynge skal være helstøpte og uten sveisesøm. En sveisesøm gir svakheter i metallet, og i verste tilfelle kan ringene ryke når ringslyngen er i bruk. Det er også viktig at ringene ikke har noen hakk eller skader, ettersom dette kan føre til økt slitasje og skade på stoffet i ringslyngen.

Ringslynger blir sydd i to ulike skuldertyper (se bilder under), på engelsk heter disse gathered (samlet) og pleated (foldet) – men det finnes flere varianter av disse to. Forskjellen på disse er hvordan stoffet er lagt i sømmen som holder fast i ringene.

For å avgjøre hvilken ringslynge som passer best til deg og ditt barn er det anbefalt å prøve.

Fordeler

  • Perfekt til små babyer
  • Perfekt til kortere bæring av større barn
  • Tar liten plass i veska, enkelt å få med seg over alt
  • Stort utvalg – noe for alle!

Ulemper

  • Bratt læringskurve
  • Stort utvalg kan gjøre det vanskelig å velge

Ringslynge er et bæretøy mange foretrekker til de minste, men også til større barn. Til større barn brukes ringslynge gjerne til kortere bæring – for eksempel ved levering/henting i barnehage, på butikken eller ved daglige gjøremål i hjemmet. Her er noen videoer som viser deg hvordan du bruker ringslyngen slik at det blir trygt og behagelig for deg og barnet.