Norsk Bæregruppe

Bekledning

Et av de mest stilte spørsmålene i Norsk Bæregruppe dreier seg om bekledning når man bærer. En grei tommelfingerregel er å kle barnet slik du kler deg selv, uansett årstid, og det anbefales å dele yttertøy med barnet det første leveåret.
Her har vi samlet våre beste tips for bæring året rundt.

Vinterbæring

Lag på lag med ull er gull, for både barn og bærer! Det er bedre å bruke bærejakke eller bæreomslag utenpå to lag ullklær enn å bære utenpå jakke med tykk dress. Er du varm er baby varm og vice versa, og inni en bærejakke er det enkelt å ha kontroll på barnets temperatur. Barnet får også ekstra varme fra deg inni bærejakken. Det finnes også bæregensere, f.eks. denne, som kan være gull verdt på de kaldeste dagene. Smårollinger som skal opp og ned er en annen sak, da er det stort sett kjekkere å bære utenpå jakke med uteklær på, men smårollinger har etter hvert også evnen til å gi beskjed dersom de er kalde eller varme – først ved å vise tydelig ubehag, og senere med språk.

Sommerbæring

Bruk et tynt sjal eller en sele/meh dai/onbuhimo. Unngå flerlagsknytinger når det er som varmest. Kle barnet som du kler deg selv, men beskytt barnet ekstra godt mot solen. Bruk paraply, solhatt, solbriller, solkrem (uansett alder!) og vær i skyggen om du kan. Bæring er generelt varmt, så vis varsomhet. Blir det klamt med hud mot hud kan dere bruke en gulpeklut mellom dere. Ha alltid med vann til deg selv og baby.

Høst- og vårbæring

Igjen, kle barnet som du kler deg selv. Kle dere i flere lag, og bruk eventuelt bæregenser og/eller bærejakke etter behov. Det er enklere å ta av eller på en bæregenser/bærejakke på tur enn å begynne å ta barnet utav sjalet/selen for å kle av/på. Lue med hals (balaklava) er en god investering!