Alle babyer har et ønske og et behov for å være nær omsorgspersonen(e) sin(e) i varierende grad. Noen babyer vil helst henge på deg 24/7, mens andre er litt mer selvstendige og vil helst utforske verden liggende på gulvet. Det betyr ikke at de selvstendige babyene ikke liker å bli båret!
Så hva gjør man når babyen blir illsint og hyler når man prøver å bære? Jo, da må man se på de mange ulike faktorene som spiller inn, og prøve å finne ut hvilke(n) av de faktorene som påvirker babyen.
Stresser du?
Om du er stressa når du skal ha babyen oppi bæretøyet så blir babyen stressa. Akkurat som at hvis du stresser når du skal amme så blir babyen stressa, og hele måltidet blir bare søl og kaos.
Senk skuldrene, pust med magen – og prøv igjen når du er roligere! Øv gjerne med en bamse først for å bli trygg på teknikken. Få hjelp av noen om du føler deg utrygg.
Er babyen passe mett/våken/tørr?
Det fungerer særdeles dårlig å putte en sulten eller overtrøtt baby med full bleie i bæretøyet. Prøv å legge øvinga med bæretøyet til et tidspunkt hvor du vet at babyen er på sitt mest fornøyde. Det er ofte en stund etter de har spist, midt mellom to hviler, og når de nettopp har bæsja og fått ny bleie. Har dere ikke rutine enda så tar du utgangspunkt i et tidspunkt rundt 20min etter at babyen har spist og fått ny bleie. Bæring rett etter et måltid kan fort føre til ubehag og gulpefest.
Har du valgt et bæretøy som passer? Og bruker du det riktig?
Om man bruker bæretøyet feil kan både du og babyen oppleve bæringen som ubehagelig. Riktig type og størrelse på bæretøyet og riktig stramming er minst like viktig som å treffe rett tidspunkt for å bære. Her vil jeg poengtere hvor viktig det er å prøve før man kjøper – særlig seler..! Ikke la deg lure av utvalget i din lokale babyutstyrsbutikk. Det finnes et hav av bæredingser, og det er ikke sikkert at det er en Ergobaby som er best for deg og ditt barn. Bli med på bæretreff i regi av din lokale bæregruppe, eller ta kontakt med en bæreveileder eller annen erfaren bærer for å få hjelp til å velge og bruke bæredingsen riktig!
Sitter babyen vondt?
Dette henger tett sammen med valg og bruk av bæretøyet, men selv om man har valgt riktig bæredings og stilt den riktig inn så kan baby være ukomfortabel. Tenk over hvordan babyen er plassert (se bilde). Vipp bekkenet godt mot deg – tenk at knærne skal mer opp enn ut. Sørg for frie luftveier. De minste babyene bør ha hendene plassert opp mot ansiktet, større barn flytter armene selv.
Hvordan bærer du?
Etter hvert som babyen vokser kan det være lurt å variere hvordan man bærer babyen. Når babyen er 4-5mnd er det mange som opplever at den blir mer nysgjerrig. Da kan hoftebæring være et godt alternativ så lenge babyen har lært seg å rulle fra rygg til mage eller putte tærne i munnen. Om babyen ikke er helt klar for å sitte på hofta kan man prøve å bære usentrert på magen i stedet. Det kan også være greit å begynne å bære på ryggen, og i noen tilfeller forovervendt, når babyen er stor og sterk nok til det.
Hva slags personlighet har babyen din?
Er babyen din en avslappa type som egentlig finner seg i det meste så har du neppe behov for mer problemløsning i forbindelse med bæring enn de punktene som er nevnt over. Har du derimot en litt mer krevende baby så kan det hende at det er andre ting som må vurderes.
Reagerer babyen lett på endring i situasjon og miljø? Bruk god tid og snakk med babyen din når dere skal øve på bæring. Gyng gjerne litt mens du holder på, og syng litt om du opplever at det roer babyen i andre situasjoner. Om baby gråter så stopp opp litt, ta en pause og fortsett når babyen er roligere. Som oftest trenger man ikke legge ned babyen, men bare ta en liten pause i bevegelsene man gjør.
Lukter du melk?
Om du ammer kan babyen bli frustrert over å bli plassert midt i buffeten uten å få spise. Kan noen andre prøve å bære i starten for å venne babyen til bæretøyet? Så kan heller du som bærer matfatet på kroppen bære mer etter hvert. For noen hjelper det å dusje og ta på rene klær, men det er vel kanskje ikke særlig praktisk å måtte gjøre det før hver gang man vil bære…
Er babyen din og/eller du veldig varme?
Prøv å ha på mindre klær! Ofte er det nok med bare bleie og lange sokker på baby når man bærer innendørs i normal romtemperatur. Utendørs må man egentlig prøve seg litt frem, men en grei tommelfingerregel er at man kler babyen som man kler seg selv. Ta på ekstra sokker, hals og lue på babyen. Det første leveåret er det anbefalt å dele yttertøy med barnet, så en bærejakke kan være en god investering om man bærer mye og vil ut på tur!
Beveger du deg for lite?
Nå snakker jeg ikke om trening, men det å gå rundt med babyen i bæretøyet sånn at hen får noe spennende å se på. Mange babyer synes det er forferdelig kjedelig å sitte i bæretøyet mens omsorgspersonen står stille. Sett på musikk og dans litt rundt, stå ved vinduet og se på alt som skjer ute, skru på Tv’en, eller ganske enkelt kom dere ut på tur.
Bærer du for sjelden?
Ja, det går faktisk an. Små babyer glemmer fort. Om du bærer sjelden blir bæringa en ny opplevelse for babyen hver gang du prøver, og da kan det bli mye frustrasjon og gråt. Bær oftere! Du trenger ikke bære lenge av gangen, men for at både du og baby skal trives med bæring er det viktig å øve/bære relativt ofte – om så bare i tre minutter av gangen.
– Bæreveileder Anette Arntzen