Norsk Bæregruppe

“Babyer må ha noe bak hodet for å støtte slik at hodet ikke faller bakover”

8 uker gammel baby knytt i FWCC uten nakkestøtte

I ergonomisk bæretøy trenger man ikke en hodestøtte bak hodet til baby, selv ikke til nyfødte. Det er viktig at man har en sele eller et sjal som støtter ryggen godt, helt opp til nakkegropen, men noe lengre enn det trenger man egentlig ikke. (Når det er sagt så er det jo selvsagt lov å bruke hodestøtte hvis du og baby trives med det) 🙂

Det som skaper en god støtte for hodet er babyens kroppsstilling. Når babyen sitter med knærne høyere enn rumpa vil babyens rygg kurve seg, og på denne måten støtter ryggraden slik at hodet til baby ikke henger og slenger.

Du kan selv teste dette hvis du ikke tror meg. Sett deg på huk og krum ryggen godt. Så prøver du å lene hodet bakover. Legg merke til at du greier å lene hodet litt bakover, men så stoppes det fysisk av ryggraden din.

I denne stillingen greier baby ofte å se opp på bæreren, men ikke få hodet til å henge langt bakover. Og blir de slitne i nakken så vil hodet falle inn mot brystet til bæreren hvor de får hvile <3

PS. Det er jo selvsagt forskjell på nyfødte og eldre babyer. Babyen blir jo sterkere i nakke og rygg etter hvert som de vokser, og de styrer hodet som de selv vil.

– Bæreveileder Marte Bergseng