Norsk Bæregruppe

”Babyer under 3 mnd bør ha beina inne i sjal/ sele”

For en del år tilbake var det vanlig at man sa at de minste skulle ha beina inne i bæretøyet de første månedene. Dette har man gått bort fra å anbefale på generell basis. Det anbefales å prøve med beina ut først, og se om baby godtar dette.

Grunnen til at man ønsker å ta beina ut er for å unngå uheldig press på føtter og ankler. Babyer har mye mykere ledd og knokler enn voksne, og derfor bør man være mer var for å utsette de for rare vinkler og press, spesielt over tid.

Noen tror at det å ha beina utenfor bæretøyet vil gjøre at man sprer babyens bein mer enn om de ligger inni, men det stemmer ikke. Har man et sjal styrer man selv bredden, og det finnes og seler eller meh daier hvor man kan justere bredden så den passer de minste.

Det finnes selvsagt noen babyer som ikke slår seg til ro uansett hvor smalt sete man har, og da kan man forsøke å ha beina inni. Da er det spesielt viktig å vippe bekkenet godt, slik at presset ligger på babyens rumpe og ikke på føttene.

PS. Det finnes jo enkelte seler som er basert på at baby har beina inni med nyfødtinnlegg/pute, og på disse er det ikke mulig å tvinge beina ut. For eksempel Lillebaby, Manduca, Ergobaby Original og Ergobaby 360.

– Bæreveileder Marte Bergseng