Norsk Bæregruppe

“Barnet bør alltid sitte så høyt opp som mulig på rygg”

Aisha Bigset bærer trygt i kanga

Nei, de må ikke det. Det kommer an på barnets alder, bærerens erfaring og preferanser. Babyer over 6 mnd er generelt veldig sterke og stabile i rygg og nakke, og klarer fint å holde seg oppe og justere posisjonen sin.

Snakker man om å bære små babyer (altså under 6 mnd) på rygg så anbefales det ofte å bære med knytingen ryggsekk og å få de høyt opp. Dette er fordi det er lett å holde godt øye med baby og kjenne at baby puster i nakken. 🙂 Men vi skal ikke glemme at det og finnes mange bæretradisjoner her i verden hvor man bærer små babyer lavere. Dette er ikke utrygt for de som kan det.

Den som bærer kan og ha en preferanse. Noen liker å bære lavt, mens andre synes det er bedre å ha barnet veldig høyt. Vi har ulike kropper, og heldigvis finnes det ulike bæretøy og ulike knuter så man ikke trenger å ha vondt når man bærer. <3

Bærer man med vevde sjal på rygg skal man og huske på at ikke alle knuter er enkle å få høyt – og ikke alle er mest avlastende bare man får de høyest mulig. Et klassisk eksempel er ryggsekk som egentlig er en høy knute og DH som egentlig er en lav knute.

– Bæreveileder Marte Bergseng