Norsk Bæregruppe

“Magebeltet må være helt oppunder puppene”

Det er en setning man ofte får høre. Det stemmer for mange at man ofte må ha magebeltet såpass høyt på nyfødte. Ellers vil man ofte ikke få hodet til baby høyt nok opp på bærerens bryst (close enough to kiss). MEN, det stemmer ikke at man alltid må ha magebeltet helt oppunder brystene når baby er eldre eller hvis man er lav.

Den viktigste faktoren er å se hvor babyens hode havner. Er hodet høyere enn kyssehøyde, så kan man faktisk ha beltet litt lavere dersom man ønsker det. Det er ikke farlig å ha baby høyere enn kyssehøyde, men det kan jo bli upraktisk hvis ungen stanger eller hvis det gir dårlig sikt 🙂

Derimot kan det være risikabelt å ha babyen lavere på brystet, spesielt hos kvinner. Brystene har mykere vev enn høyere opp på brystet. Har man en baby som liker å ligge med nesa inn i brystet, kan det derfor være litt større fare for at baby ikke får puste.

Bærerens lengde (spesielt på overkroppen) og hvor lang babyen er spiller inn på akkurat hvor du skal ha magebeltet. Er du lav/har kort overkropp og babyen din er lang så kan det hende du må ha magebeltet lavere enn rett under puppene. Men når det er sagt: babyen må ofte være ganske stor/gammel før man kan ha magebeltet helt nede på hoftene. 🙂

Det man skal være litt obs på med å sette beltet lavere er at man fortsatt skal ha beltet litt opp mellom barn og bærer – for å sørge for at barnet sitter med knærne høyere enn rumpa.

– Bæreveileder Marte Bergseng