Norsk Bæregruppe

“Man kan ikke bære babyer under 6mnd på ryggen”

”En kan ikke bære babyer på under 6 månaders alder på ryggen”

Med erfaring, kunnskap og ergonomisk bæretøy som gir nok støtte kan en bære barn på ryggen fra fødselen av. Så hva er den erfaring, kunnskap og hvilket ergonomisk bæretøy som skal til for å kunne bære barnet på ryggen tidligare än ved 6 månaders alder?

-Erfaring med å bruke det bæretøyet du vil bruke, du er trygg i å bruke bæretøyet, vet hvordan det fungerer, hvordan du tilpasser og hvordan du strammer, hvordan du får barnet i en god ergonomisk posisjon i det bæretøyet. Du har også erfaring med å håndtere små barn på en trygg måte ved bæring.

-Kunnskap sammenfaller en god del med erfaring, kunnskapen kommer oftast med erfaring. Vi trenger å ha kunnskap om at barnets luftveier må beskyttes och HVORDAN vi gjør det ved bæring. 

Det vil si:
*Stramt nok, barnet ska ikke kunna synke sammen, verken in mot bæreren eller til sidene. Små barn synker sammen mye lettare sammenlignet med eldre barn på grunn av att de ennå ikke kan holde sin egen kropp oppe. Når barnet kan holde hodet sitt selv/sitte selv/gå selv har det bygget opp muskler som beskytter luftveiene mot att kollapse ved dårlig støtte, men god og jevn stramming er alltid anbefalt.
*Ikke ha masse tøy framfor barnets ansikt, ikke la barnet synke sammen/synke ned i bæretøyet
*Passe stort bæretøy. Altså bæretøy som gir nok støtte og som former seg rundt barnet.

Elastisk sjal: 
Dilemma – Å få det stramt nok rundt barnet, samt sikre god lufttilgang, med barnets vekt i sjalet. Elastisk stoff har ofte mer friksjon og når du strammer mot barnets vekt får du ofte bare dratt i elastisiteten å ikke et godt och jamnt strammet sjal rundt barnet. Dessuten krever ofte elastisk sjal mer enn et lag tøy for å være trygt, noe som gir mye friksjon der sjalen passerer seg selv.

Løsning – Få hjelp! Om en knyter en flerlagersknute passe stramt rundt seg selv uten barnet i sjalet med det elastiske sjalet og får hjelp av en annen voksen til å sette i og ta ut barnet i sjalet vil det fungere fint och trygt. På denne måten kan du få nok støtte rundt barnets posisjon og sørge før god lufttilgang til barnet.

Vevd sjal: 
Dilemma – Mangel på erfaring – å stramme jevnt nok og på rett plass for å sørge for god lufttilgang og trygg posisjon før barnet.

Løsning – Øve! Bær mye på mage. Lær deg ulike knuter for å lære deg de ulike sjalpassene og å stramme sjalet jevnt i forskjellige vinkler. Øve steg for steg på å flytte barnet til ryggen for å gjøre dere begge trygge. Øve/lek i sengen med barnet om du føler det er utrygt på gulvet. Begynn med korte opper innomhus til du føler deg trygg på din teknikk og att du kan sørge for at barnet har frie luftveier.

Sele (ergonomisk bæresele / meh dai / onbuhimo / podaegi): 
Dilemma – Å finne en sele som passer bærer og barn bra nok til å gi trygt ryggbæring der bæreren är trygg på at barnet har fri lufttilgang, ikke synker sammen og ikke faller til sidene. Ofta betyr det en sele som er veldig tilpasningsdyktig rundt barnet for å gi nok støtte rundt det vippa bekkenet og hele ryggraden, samt gir barnet støtte nok sidelengs. Seler som krever spedbarnsinlegg kan potensielt brukes til ryggbæring med hjelp av en annen voksen til å få i barnet, men det är sjeldent anbefalt av produsentene av selene.

Løsning – Prøv! Fungerer det? Kan du få barnet nært nok og trygt nok til å sørge for frie luftveier? Om du ikke er trygg på at barnet ikke kan synke sammen forover eller til sidene med den sele du har, avbryt och la barnet vokse litt til og bli litt sterkare i nakke og rygg, så tester du igjen.

Det er alltids lov att revurdere sin beslutning om å bære baby på ryggen. 
Få gjerne hjelp av en annan voksen/erfaren bærere/bæreveileder.

Og som med alt annet; Øvelse gjør mester!

– Bæreveileder Emi Eiterå-Tardy