Norsk Bæregruppe

“Rene bomullssjal funker ikke til større barn”

“Bomullssjal funker ikke til store unger, når barna blir tunge må man ha fancy fiber for at det skal være behagelig å bære i sjalene”

Ja, er det slik at du trenger et sjal med tsumugi-silke, peppermynte, babykamel eller banansilke for å få sjal som er avlastende nok for tunge barn? 

Heldigvis er det ikke slik! Selv om noen bomullssjal er tynne og glatte, så kan også bomullssjal være tettvevde, fluffy og stødige. Det er jo også en andel bomull tilstede i nesten alle bæresjal. Knyteegenskapene til et bæresjal vil avgjøres av en rekke ting: 1) fibret som er brukt; 2) hvordan tråden er spunnet og hvor tykk tråden er; 3) hvordan tråden er vevd sammen til stoff; og 4) hvordan man knytter og strammer bæresjalet i bruk.

Du kan derfor fint finne stødige gode bomullssjal som kan bære en fireåring opp på fjelltopper eller hvor det kan være. Bomull er heller ikke bare bomull, dette fibret finnes i mange varianter og med ulike egenskaper hentet fra hvordan fiber og tråd er behandlet.

Når det er sagt så vil kanskje et ullsjal være mer sprettent og linsjal svalere mot huden. Men fiberet i seg selv vil ikke kunne bestemme hvor godt det vil være for akkurat deg å bære ditt barn. Og kanskje er det heller ikke de 0,5 vekt-prosentene med sjøgress i Lovalooms viskose/lin/bomullssjal som får mange til å Go Bananas heller, sånn egentlig…

Er du mer nysgjerrig på både ulike typer bomull og ulike fiber som brukes i bæresjal, ta en kikk på fiber-infoen som ligger her

– Bæreentusiast og fibernerd Hanne H. Emmelig