Norsk Bæregruppe

”Sjal er alltid bedre enn sele”

Det er en utbredt myte at sjal er bedre enn seler eller annet bæretøy. Man sier ofte at sjal er mest avlastende, fordi man har mulighet å bre sjalet mer ut over kroppen og derfor fordele vekten av baby mer utover kroppen til bæreren. Det blir rett og slett mindre trykk på enkeltpunkter.

Bæresjal er ganske unike fordi de vil kunne tilpasses ulike kroppsformer, både hos bærer og baby. Med vevde sjal har man og mulighet å knyte sjalet på mange ulike måter og derfor finne knuter som man synes er mest avlastende.

Meeen det er jo mange andre faktorer som spiller inn på om sjal er best for alle…

Selv om alle bæretøy har en læringskurve, så er det ulikt hvor enkelt folk synes det er å lære seg å knyte og stramme sjal. Det er ikke til å legge under en stol at et dårlig strammet sjal ikke nødvendigvis er så behagelig :/ Så selv om sjal har MULIGHETEN til å være mest avlastende, så er det jo ikke sikkert de er det i praksis.

Vi som foreldre er ulike. Det kan være tunge stunder, stress, lite søvn og mye bekymringer for noen, mens andre har mer overskudd. Vi har og barn med ulike behov og temperament. Noen barn sitter rolig mens man øver, mens andre dytter, lener, strekker og gråter. For noen må det rett og slett gå fortest mulig, og da er det kanskje bare en sele eller meh dai som duger, fordi sjalet må punktstrammes – og der og da har man ikke tid.

Heldigvis finnes det mange typer egonomiske bæretøy på markedet – noe for enhver tør jeg påstå. Det viktigste er at man har et bæretøy som er behagelig og som støtter barnet godt. <3

– Bæreveileder Marte Bergseng