“Jeg trenger et tykkere sjal fordi barnet mitt er tungt”
La meg bare begynne med å si at dersom du liker tykke sjal så er det helt i orden – selvfølgelig. Vi er alle forskjellige! Og smaken vår utvikler seg gjennom hele bæreperioden, det er noe av det som er spennende med hele greia.
Men jeg vil snakke litt om er den oppfatningen som ofte fester seg hos folk og det er at tykke sjal gir bedre bærekomfort enn tynne sjal. For det mener jeg er en myte.
Det er noen elementer som for alle påvirker hvor behagelig bæring er og det er:
1. Setet – sitter ikke barnet trygt og med bekkenet godt vinkla så blir det både ubehagelig og utrygt å bære. Når bekkenet vinkles innover så lener barnet også vekten innover mot den som bærer. Og det å bære tett og høyt er lettere enn lavt og langt unna. Som Anette sa i en tidligere post her: det er ren fysikk. Hold en plastpose på armlengs avstand og så klemmer du den inntil kroppen så skjønner du den.
2. Stramming – dersom deler av sjalbredden bærer mer av vekten vil denne delen være strammere på punktene på kroppen din der sjalet endrer retning. Når bare enkelte deler av sjalbredden bærer mer av vekten vil disse delene av sjalet “bore” seg inn i kroppen din – fordi vi ikke er lagd av stål, men av smuchy ting. Det er det vi kaller “diggy”. Det skjer som regel enten under armene eller oppe på skuldrene.
Og derfor er også det motsatte selvfølgelig riktig – at når hele sjalbredden bærer vekten sammen så er det et mye større område som deler på å holde den vekten og dermed blir det mer avlastende.
Det å stramme jevnt over hele bredden av sjalet er noe av det jeg må si til folk igjen og igjen når de kommer til meg og klager på diggy sjal og tunge barn. Det virker som om det er en slik ting vi alle vet om, men som ingen faktisk gjør.
Paradokset er selvfølgelig at tykke sjal er vanskeligere å stramme.
Punkt nr tre kunne vært knyting. Flere lag avlaster mer – forutsatt at de begge er vektbærende (hvis det underste laget blir slapt vil det ikke hjelpe til i hele tatt). Nå vil noen sikkert legge til barnets vekt og sjalets kvaliteter på den lista som jeg begynte på over, og det er jeg til dels enig i.
De aller fleste begynner å føle at barnet deres er tungt lenge før det er tungt på en slik måte at det , med god stramming, vil påvirke bærekomforten. Barnet vokser i rykk og napp og når man bærer barnet vil man også bli sterkere sammen med barnet. Alt fra barn som er 6-14 kg beskrives som tunge. Men særlig rundt 9-10 kg ser jeg at mange begynner å føle at sjalene de har er for tynne.
Og når man snakker om sjalets egenskaper så blir jeg alltid med på den diskusjonen! Vev og fiber og gsm og alt påvirker. Men i mindre grad enn alle de tingene jeg har nevnt over.
Noen av de jeg treffer har havna i en litt vond sirkel: barnet har blitt en god del tyngre i det siste og de føler at det er tungt å bære. Sjalet de har brukt til nå begynner å skjære seg inn i skuldrene og de ser på alle de veldig synlige bærefolka med stooore barn og lang erfaring som bærer i tykke og lekre sjal. Så derfor kjøper de seg tykkere og dyrere sjal og håper at det skal hjelpe.
Men det blir de samme problemene: man står der og strammer og svetter og ungen vil springe og ingenting virker. Sjalet siger, settet poppes og du må ha verdens mest ømfintlige skuldre.
Når folk kommer til veiledning hos meg så ender vi nesten aldri opp med å bruke sjalene de har med. Det beste for å lære nye knytinger og flerlagsknytinger som avlaster bedre er å bruke et tynnere sjal – et du lett får samlet i hånden din. Det bør gli godt og gjerne har ulike farger langs bredden eller på hver side slik at du raskt oppdager når du har gjort noe rart.
Nå har jeg skrevet for langt allerede, men jeg må bare legge til igjen: jeg elsker tykke sjal! Et av de lengstlevende sjalene her i huset var Solnce Phases Kyo. En skikkelig deilig tjukkas. Og det er klart at du skal ha tykke sjal også! Jo mer du prøver og tester og knyter og herjer jo gøyere er det og jo mer lærer du.
Men tynne sjal er like gode som tykke sjal og kan ofte være lettere å sjale med.
– Bæreveileder Hanne Kirknes Løvik