Norsk Bæregruppe

Egenskaper i sjal

Ull

Kommer fra pelsen til ulike dyr. Ull gir varme og elastisitet til sjal. Ulike ulltyper har forskjellig fibertykkelse og styrke, som vil påvirke hvor myke, sterke og varme sjal med hver ulltype blir.

Sau

Lammeull og merinoull – saueull i sjal kommer som regel fra lam eller merinosau. Den er myk, elastisk og glatt, og kan finnes i høy andel i en del sjal. Saueull inneholder lanolin som kan gi reaksjoner for allergikere, og saueull tover lett.

Lama

Alpakka-ull stammer fra Alpakkaen (en type lama). Alpakkaens ull er varmere og sterkere enn vanlig ull fra sau, men samtidig lettere, og varmere. Tekstil med alpakka kan se mer lodne ut en sjal med vanlig ull, og alpakka inneholder ikke lanolin (hypoallergent). Tover lett.

Vicuna-ull kommer fra Vicuna (en liten viltlevende lama). Fibrene er svært tynne, som gjør Vicuna veldig mykt og varmt. Det er verdens dyreste animalske fiber.

Kamel

Kameldun har god isolasjonsevne, er mykt og lett, med noe (men ikke mye) elastisitet. Det er et godt alternativ til kashmir, men rimeligere, tover ikke like lett, og tar også farge bedre. Mykheten på kamelfiber kan variere mye – de fineste og mykeste sjalene har babykamel i seg.

Geit

Kashmir-ull kommer fra kashmir-geita, og er (foruten sjeldne ulltyper som vicuna og quviut) den dyreste og mest eksklusive ulltypen på markedet. De fine dunfibrene gir tekstiler som ikke nupper og holder fasongen godt, er veldig myke, varmere enn ull, og med en matt overflate.

Mohair kommer fra Angorageit. Sammenlignet med andre ulltyper er mohair lett å farge og svært slitesterkt. Fibrene er omtrent like myke som alpakka og merino, og har en fin elastisitet.

Moskus

Quviut kommer fra moskusens underpels. Ullen sies å være sterkere og varmere enn saueull, og mykere enn kashmir, og den tover ikke ved noen temperatur. Kan du se for deg å nappe moskusen på Dovre i pelsen så skjønner du hvorfor denne ulla er en av verdens dyreste. 😉

Kanin

Angora kommer fra angora-kanin, og er en lett, varm og myk ulltype, med silkeaktig tekstur. Angora er veldig glatt, som vil gi myke tekstiler, men gjør også at det er krevende å spinne, og tråden kan ofte ha fiber stikkende ut, som gir tekstiler en lodden følelse/utseende.

Yak

Yak-ull kommer fra klovdyret jak Jakens fineste ull er myk og varm som kashmir, og de mykeste fibrene med høyest kvalitet er å finne i tekstiler med “baby yak” på merkelappen. 

Silke

I tillegg til ull så er silke det andre proteinbaserte fibret som brukes mest i tekstilproduksjon. Silke stammer fra ulike arter av silkeormer, som spinner kokonger av silke når de gjennomgår metamorfose (og blir til møll).

Mulberry

Mulberrysilke er reeled silke, dvs at tråden er trukket ut fra kokongene som en lang tråd. Siden trådene er så lange (400-1200 meter) blir tråden glatt og med mye glans. Mulberrysjal er dermed myke, med god glid, men samtidig lette og sterke. 

Tussah

Tussahsilke høstes fra ville silkeormer, og kan både fremstilles fra lange tråder eller som spunnet silke. Tussah er grovere og mattere enn Mulberry, og med en naturlig gylden farge. Tussah gir ofte godt grip og stødighet i sjal.

Bourette

Bourettesilke er spunnet silke fra mulberry-silkeormen. Den har tynnere fiber enn Tussah og kan derfor spinnes til finere tråd. Tråden er matt og ru, som gir grip og styrke til sjal.

Tsumugi

Tsumugi kommer fra det japanske ordet for “kunsten å veve”, og er knyttet til flere gamle håndverkstradisjoner i Japan. Dog er dagens tsumugi kun bourette som er spunnet for å imitere de gamle teknikkene. Egenskapene er som for bourette.

Villsilke

Villsilke er enhver silke som høstes fra andre silkeormer enn Bombyx mori ((mulberry-silkeormen). Det er Tussah som er hyppigst forekommende i villsilke-sjal fra blant annet Oscha. 

Fredssilke

Fredssilke kalles også “non-violent” eller Amisha-silke. Den produseres fra kokonger hvor larven har fått bryte seg ut på forhånd, eller den hjelpes ut ved å åpne kokongen med en kniv, for å unngå å drepe larven. Imidlertid betyr dette at tusenvis av møll blir klekket ut, legger egg, som igjen blir nye larver. Disse larvene sulter så i hjel. 

Japansk Silke

Japansk silke er rett og slett silke produsert i Japan. Det kan være mye forskjellig, men er trolig Mulberrysilke eller bourettesilke. Kvaliteten kan variere.