Norsk Bæregruppe

Egenskaper i sjal

Semi-syntetiske fiber kan også kalles regenererte naturlige polymere. Et naturlig råstoff, f.eks cellulose fra trevirke, behandles kjemisk og mekanisk for å lage tråd. Regenererte fiber kan være karbohydrat- eller protein-basert.

RAYON

Rayon er en samlebetegnelse for alle typer fiber laget fra regenerert cellulose. Rayon kan produseres for å gi en stor variasjon i form og uttrykk, fra glatte, myke tekstiler til mer nuppete, karakteristiske garn som imiterer silketyper som Tussah og Bourette. Dette er valg som gjøres i spinneprosessen, og ikke avhengig av råstoffet/fiberet som sådan. Du kan derfor finne rayon-produkter med et svært stort spekter av egenskaper. Ofte ligner egenskapene til Rayon på bomull, men rayon har bedre evne til å absorbere vann enn bomull, og med noe mindre elastisitet. Rayon er mykt og glansfullt.

VISKOSE

Viskose er rayon produsert med viskoseprosessen.

MODAL

Rayon produsert med viskoseprosessen, men med justeringer for å få et garn med høyere styrke, særlig i våt tilstand.

TENCEL/LYOCELL

Lyocell-prosessen produseres rayon med en mer miljøvennlig prosess enn viskoseprosessen, og Tencel er merkenavnet på Lyocell produsert av firamet Lenzing. Lyocell sine egenskaper er som for annen rayon og viskose.

BAMBUS

Viskose laget fra cellulose hentet fra bambus-planten. Egenskaper som annen viskose.

BANANSILKE

Viskose laget av cellulose fra barken på banantrær. Egenskaper som annen viskose.

SEACELL/SJØGRESS

Perlefiber er laget ved at oppmalt sjøgress (omtrent 5% av totalvekten) er tilsatt i massen før ekstrudering i lyocellprosessen. Egenskaper som viskose. 

PEPPERMYNTE

Lages ved å tilsette tørket peppermynte-ekstrakt til massen før ekstrudering i lyocell-prosessen. Egenskaper som viskose.

ROSE

Rosefiber er viskose/lyocell laget av cellulose som stammer fra roseplanter. Egenskaper som viskose.

PERLE

Perlefiber er laget ved at perlestøv (oppmalte perler) er tilsatt i massen før ekstrudering i lyocell-prosessen. Egenskaper som viskose. 

SEASILK

Seasilk er merkenavnet for et garn med 70% silke og 30 % SeaCell, og har egenskaper både fra silken (Mulberry) og viskosen.

MAIS

Består av polymelkesyre, som er en vanlig ingrediens i bioplast. I tekstiler erstatter mais gjerne polyester, og har mange lignende egenskaper, men noe bedre fuktadsorpsjon. Lite elastisk fiber, men med mye glans.

SOYA

Det eneste plantebaserte fiberet laget av regenererte proteiner. En naturlig gylden farge, mykt og føyelig som kashmir, med god absorpsjons- og pusteevner. Mindre elastisk enn naturlig proteinbaserte fiber (som ull).

MELK

Produseres fra kasein fra melk i blanding med akrylonitril. Hvitt, mykt og glansfullt. Mindre elastisk enn ull, slitesterkt på grunn av at over halvparten av tråden består av akrylonitril (som er det man lager blant annet syntetiske stoffer som akrylamid av).